Amsterdam Alternative: de Amsterdamse underground slaat handen ineen
Door Gert VerbeekSinds juni is Amsterdam een tijdschrift rijker. Het gratis verkrijgbare Amsterdam Alternative is een gezamenlijk initiatief van enkele onafhankelijke Amsterdamse culturele panden. Het blad toont aan dat er in de stad sprake is van een ‘broeiende underground- en bruisende subcultuur’, zoals de redactie opmerkt. Design Rocks bekeek of in de eerste twee edities ook sprake is van een alternatieve vormgeving.
Volgens een onderzoek in opdracht van De Vrije Ruimte waren er in 1985 125 onafhankelijke creatieve plekken in de hoofdstad, vaak ontstaan dankzij de krakersscene. Uit een vervolgonderzoek bleek vorig jaar dat Amsterdam tegenwoordig slechts 27 autonoom opererende culturele vrijplaatsen telt. Dit soort broedplaatsen laten een afwijkend geluid horen. Ze zijn avontuurlijk, onconventioneel en ver verwijderd van de voorspelbare mainstream. De meeste liggen aan de rand van het centrum. De oudste en meest afgelegen is Ruigoord in het Westelijk Havengebied. Soms zijn de podia in de stad verstopt, zoals de Vondelbunker, de oude atoomschuilkelder onder de Vondelparkbrug waar eind jaren zestig, toen het pand nog Lijn 3 heette, Pink Floyd heeft opgetreden.
Amsterdam Alternative geeft elke maand een overzicht van activiteiten op de aangesloten podia, aangevuld met artikelen. Net als Design Rocks gaan de artikelen over alles behalve muziek. De podia zelf staan centraal, zoals Ruigoord, de Vondelbunker en het ADM-terrein in het eerste nummer en OCCII en Nieuwland in het zomernummer. Uit andere artikelen blijkt de sociale bewogenheid en de zorgen over politieke ontwikkelingen die indruisen tegen democratische principes, zoals het zorgwekkende vrijehandelsverdrag TTIP. De toon is ernstig. Het enige stukje waarbij gelachen mag worden is het verhaal in editie #001 over wat de term alternatief nu eigenlijk precies inhoudt.
Het blad is tweetalig, met de Engelse teksten op normale wijze afgedrukt en de Nederlandse cursief. Amsterdam Alternative ziet eruit als een actiekrantje. Wat direct in het oog springt, zijn de grote gekleurde letters die op digitale wijze als actiekreten op de voorkant zijn geklad. Blauw is de centrale kleur in het eerste nummer, rood in het tweede. De geschilderde letters keren verspreid over de overige pagina’s terug, in het tweede nummer als ondertitels bij enkele artikelen. Het is opmerkelijk dat de advertenties op de achterpagina’s kleurrijker zijn vormgegeven dan de rest van het blad.
De primaire kleuren keren terug in de datumblokken in de agenda en in de verbindingslijnen die door het hele blad banen hun sporen trekken. De lijnen vormen ook de basis voor het abstract ogende logo van Amsterdam Alternative. Links bovenaan de voorpagina staat naast de initialen van de naam een wit blok met lijnen die stippen aan elkaar verbinden. Elke stip staat voor een Amsterdams pand dat zich bij het initiatief heeft aangesloten en aangezien er nog meer panden kunnen volgen verandert het logo mogelijk bij elke nieuwe editie. Deze variabiliteit maakt het logo dynamisch. Met een beetje geluk vormen de lijnen en stippen over niet al te lange tijd een spinnenweb.