14 feb 2015

Dit is mijn gitaar

Door Alex Kunst

Dany Lademacher is de beste gitarist die Nederland nooit gehad heeft. De Belg was lang geleden de held van de Wild Romance en met zijn stoere Les Paul gold hij als de tweede blikvanger naast grote baas Herman Brood. Lademacher is een verwoed verzamelaar. Naar eigen zeggen beschikt hij over een indrukwekkende collectie peperdure gitaren. Het ideale model zat er blijkbaar niet tussen, want ergens in de jaren tachtig gaf hij instrumentenbouwer Robberts opdracht om een gitaar te maken naar een onorthodox ontwerp van – naar verluidt – de vriendin van David Hollestelle, die andere Brood-gitarist.

Tijdsprongetje naar kwart eeuw later. Lademacher kwam in contact met de baas van Doodad Guitar, een leverancier van in China geproduceerde kiloknaller-gitaren en die had er wel oren naar om het model in serie te laten produceren. Het werden honderd exemplaren (ik heb nummer 55), gespoten in onweerstaanbaar turquoise met P90 pickups, een hals die doorloopt in de body en een Kahler tremolo. Er is ook een tweede goedkopere serie van honderd zwarte modellen met humbuckers.

Dany Lademacher maakt reclame voor zijn gitaar op zijn website.

Ik was al een tijdje op zoek naar de Ideale Gitaar, maar dan de low budgetversie. Diverse modellen waren getest, bestudeerd, overwogen en uiteindelijk stond ik, na maanden van twijfel op het punt om een Hagstrom aan te schaffen. En toen zag ik het Lademacher-signaturemodel op een website. Aantrekkelijk geprijsd! Er zat een leuke geblokte koffer bij! Hij was nog op voorraad!
Ik moest er wel even vijftig kilometer voor rijden.

Eenmaal in de winkel slikte ik alles wat de verkoper vertelde voor zoete koek en ik vergat te testen wat je normaal gesproken test. In een wanhopige poging om mezelf tot de orde te roepen zette ik de argumenten op een rij om de gitaar niet aan te schaffen. Die waren er genoeg (raar topzwaar model, onhandelbaar tremolopookje, aanlopende snaren, hoge actie, geen toonknop), maar ik viel als een blok voor het malle ding. Turquoise; een vreemde combinatie van punk, metal en retro, een eenzaam volumeknopje naast een driestanden-schakelaar en kunstmatig vergeelde soapbar-elementen; de Lademacher is een gitaar die van nature vloekt met alles wat ooit in zijn buurt komt. Ik was verkocht. Dat is wat design met je doet.