13 mrt 2015

Ibeyi – Ibeyi (XL Recordings, 2015)

Door Gert Verbeek

De Britse designer Phil Lee werkte eerder mee aan hoesontwerpen voor onder meer The xx en Adele. Voor het duo Ibeyi maakte hij een speciale hoes waarbij hij ons de gelegenheid geeft de muzikale tweeling uit elkaar te trekken.

Ibeyi bestaat uit de in Cuba geboren en in Parijs opgegroeide tweelingzussen Lisa-Kaindé en Naomi Díaz. Op hun titelloze debuut prijkt een foto uit hun kindertijd, gemaakt in 1997. Als je de hoes omdraait zie je de twee opnieuw in close-up, maar dan achttien jaar later op twintigjarige leeftijd. De hoes van zowel de elpee als de cd valt op omdat je de twee zussen moet scheiden om bij de plaat te komen.

Achter de gezichten gaan foto’s schuil van onder meer vader Anga Díaz (1961-2006), de percussionist uit Buena Vista Social Club. Op een andere foto zien we de jonge zusjes samen met hun oudere zus Yanira die in 2013 overleed. Het gelijknamige nummer is aan haar opgedragen. Op de andere kant van de binnenhoes staan titels, teksten en credits cirkelvormig afgedrukt. Het is mijn minst favoriete manier om hoesinformatie te lezen, omdat ik bij het ronddraaien steeds op zoek moet naar de volgende regel. De letters op de elpeeversie zijn zo minuscuul dat de leesbrilgeneratie snel zal afhaken.

Het is bij de vinyluitgave een beetje lastig om de tweedelige buitenhoes weer terug over de binnenste hoes te schuiven zonder rafelrandjes te veroorzaken. Daar is gelukkig rekening mee gehouden, want je hoeft de hoesdelen niet allebei te verwijderen om de plaat te bereiken. Het vinyl kan namelijk uit twee kanten van de binnenhoes verwijderd worden.