10 jul 2015

Klavikon – Klavikon (2015)

Door Gert Verbeek

Leon Michener studeerde klassiek piano en compositie aan het Trinity College in Dublin en de Royal Academy of Music in Londen. Onder de naam Klavikon koppelt hij de ideeën van avant-gardecomponist John Cage aan popmuziek. Om te benadrukken dat hij meer onder elektronische dansmuziek dan onder hedendaags gecomponeerde muziek gerekend wil worden, heeft hij de hoes van zijn titelloze debuutalbum laten maken door een fotograaf en ontwerper die naam heeft gemaakt in de dancewereld.

De manier waarop Klavikon zijn instrument prepareert is verwant met de wijze waarop de Duitse pianist Hauschka (Volker Bertelmann) zijn piano bewerkt. Het grote verschil is dat Klavikon zeer nadrukkelijk geen gebruik maakt van effectpedalen of andere randapparatuur. Geïnspireerd door de prepared pianos van Cage bewerkt hij zijn instrument met allerlei attributen en versterkt hij het geluid door contactmicrofoons aan te brengen. Zijn piano klinkt daardoor zelden als een piano, maar meer als een percussie-instrument.

Michener bewerkt de snaren en hamers met gevonden voorwerpen, zoals plastic poppetjes, eieren, een omgebouwde platenspeler en een robothond. Tijdens optredens laat de pianist de toeschouwer meekijken onder zijn vleugel door camera’s in het binnenwerk te plaatsen en de beelden te projecteren op een groot doek. In combinatie met de abstracte klanken en uitvergrote beelden verandert het binnenste van het instrument in kleurrijke abstracte animatiefilm.

De hoes van het titelloze debuutalbum van Klavikon is ontworpen door Michael England, een ontwerper, fotograaf en videomaker die eerder hoezen, visuals en video’s maakte in opdracht van dancelabels als Skam en Warp Records. De foto die England heeft gemaakt van de geopende vleugel doet denken aan zijn serie foto’s van ontlede dieren waarvan voorbeelden zijn terug te vinden op de hoes van het album Gnayse van Bola uit 2004. Van bovenaf gezien lijkt de geprepareerde vleugel ook op een doorgesneden beest. Je zou het als collagekunstwerk zo aan de muur van een modern museum vastspijkeren.

Het album van Klavikon verscheen vorige maand bij het Britse label Nonclassical en is te beluisteren en te koop via onder meer Bandcamp. De vinyleditie bevat zeer gedetailleerde afdrukken van Klavikons bladmuziek.