11 sep 2015

Viet Cong – Bunker Buster (2015)

Door Gert Verbeek
Viet Cong versus Blade Runner

De terugkeer van Blade Runner in de bioscoop heeft in Nederland veel belangstelling getrokken. De sciencefictionklassieker uit 1982 van Ridley Scott is dertien weken na de heruitgave nog steeds op het grote doek te zien. Dat de film onverminderd invloed blijft uitoefenen op film- en clipmakers bleek deze week bij het verschijnen van de videoclip bij het nummer Bunker Buster van de Amerikaanse band Viet Cong.

In de video wandelt een vrouwelijke verschijning van een andere planeet door nachtelijk Los Angeles. Haar wandeling lijkt geen doel te hebben. Ze verwondert zich over haar omgeving en bewondert onder meer een dansende robot in een etalage. Later in de video lijkt het alsof ze wordt achtervolgd. Naast het nachtelijke stadsbeeld herinnert meer aan Blade Runner, zoals het draaiende hoofd (zie bovenstaande illustratie), de rudimentaire computeranimaties, de Aziatische fastfoodrestaurants, het witte bloed, de verkrampte handen en de verwijzingen naar film noir. De zingende etalagepop doet denken aan de poppen in het verblijf van ontwerper J.F. Sebastian (William Sanderson) en de etalagepoppen waar replicant Zhora (Joanna Cassidy) doorheen rent wanneer ze wordt achtervolgd door blade runner Rick Deckard (Harrison Ford).

Regisseur Yoonha Park weet op eenvoudige manier een sciencefictionsfeer te creëren met hulp van analoge effecten zoals filmprojectie op objecten en een uitgekiende keuze van locaties in de stad. Het is niet de eerste keer dat Viet Cong sciencefiction verwerkt in videoclips. De band houdt van genrefilms blijkt uit de man in het ruimtepak in Silhouettes (Brook Linder, 2015) en de horrorverwijzingen in Continental Shelf (Yoonha Park, 2014).