Hoezen

21 dec 2015
Circuit des Yeux

Tussen de vele hoesontwerpen die we dit jaar op de redactieburelen zagen langskomen viel het ons op dat geportretteerde muzikanten hun gezicht regelmatig half of geheel verschuilen achter een hand. Mensen die normaal gesproken geen moeite hebben om in de spotlichten te staan lijken in de aanwezigheid van een fotograaf opeens last te krijgen van verlegenheid of valse bescheidenheid. Of spelen andere motieven een rol?

Dit weekend is in SCHUNCK* Glaspaleis te Heerlen de tentoonstelling Visual Vinyl geopend. Tot en met 6 maart 2016 zijn in de museumzaal kunstenaarsplaten te zien met zowel hoesontwerpen van onder anderen Salvador Dali, Andy Warhol, Jean Michel Basquiat en Jeff Koons als vinylobjecten die door kunstenaars zijn gemaakt. In die laatste categorie onder meer creaties van Joseph Beuys, Hermann Nitsch, Doug Aitken en Sarah Lucas en een elpee met elektronische muziek inclusief litho gemaakt door Karel Appel.

24 nov 2015

Design Rocks heeft dit jaar duizenden hoesontwerpen gezien. Het kan niet anders dat we daarbij opvallende overeenkomsten zijn tegengekomen. Sommige ideeën liggen nu eenmaal heel erg voor de hand. Het thema van de eerste aflevering over trends in 2015 betreft hoezen waarop muzikanten zich voor een muur laten portretteren. Is het de fotografen en ontwerpers gelukt het cliché te overstijgen?

15 aug 2015
FKA twigs

De meeste artiesten willen op hoezen en in video’s op hun mooist afgebeeld worden. Waar nodig laten ze oneffenheden digitaal retoucheren en worden bultjes, puistjes en wijnvlekjes gephotoshopt. Hun muziek is in veel gevallen net zo gladgestreken. Afgelopen week kwamen op internet twee voorbeelden voorbij van muzikanten die het tegenovergestelde wensen en met bewerkingen van hun lichamen juist een ontregelend of zelfs afschrikwekkend effect willen bewerkstelligen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Hoezen