18 mrt 2015

De mythe van de elektrische gitaar

Door Gert Verbeek

De Luxemburgse verzamelaar Luc Henzig heeft meer dan 600 gitaren van beroemde gitaristen in zijn bezit. 50 daarvan zijn nog tot en met 12 april te zien in de ovale zaal west van het Groninger Museum. De tentoonstelling is meer dan een lange tafel gevuld met rockrelikwieën. Design Rocks licht een paar ontwerpen uit.


Fender Stratocaster Jimi Hendrix Tribute 1997

Een enkele gitaar op de tentoonstelling De Mythe Van De Elektrische Gitaar gaat meer over de mythe dan het ontwerp. Deze Fender Stratocaster is gebaseerd op het model dat Jimi Hendrix bespeelde tijdens zijn optreden op Woodstock. De gitaarkenner zal direct zien dat het een linkshandig model is. Een van de viltstiftkrabbels is de handtekening van Kim Simmonds (Simmons volgens de tekstkaart naast de gitaar), oprichter van de bluesrockband Savoy Brown. De primitieve schilderingen op de gitaarband zijn gemaakt door Hendrix zelf.


Premier Vox Export Rickenbacker, Model B, 1936

Een van de oudste modellen op de tentoonstelling is rond 1936 gemaakt door de Amerikaanse gitaarbouwpionier Rickenbacker. De klankkast en de nek zijn van gegoten bakeliet. De voorlopers van dit instrument waren Hawaiian gitaren die vanwege hun vorm begin jaren dertig in de volksmond koekenpannen werden genoemd.


James Trussart Steelphonic 1999 (gitaar rechts)

Speciaal voor Rich Robinson van The Black Crowes bouwde James Trussart deze gitaar rondom een metalen container. De constructie zorgt ervoor dat het geluid doet denken aan de rinkelende metalen klank van de resonatorgitaar. Je kunt het instrument onder meer horen in het nummer Soul Singing op het album Lions (2001). Het mooie van de gravure van Pietro Sabatti is dat de getekende vogels worden weerspiegelt als je er een lamp op zet.


Robin Guitars Statocaster stijl-gitaar, 1990 & Heritage Les Paul, 1992

De gitaren van de hardrockband Slaughter uit Las Vegas zijn mooi van lelijkheid. Het exemplaar met de afbeelding van Bart Simpson was bestemd voor gitarist Tim Kelly en is gemaakt door Robin Guitars. Het bedrijf werd in 1982 opgericht door Dave Wintz in Houston en fabriceerde tot en met 2010 speciale Stratocasters. De rechtergitaar is gemaakt voor leadzanger Mark Slaughter door werknemers van Gibson die volgens de originele tradities wilden blijven werken. Het bijzondere aan deze gitaar is niet de kitscherige schildering, maar de ingebouwde computer die tijdens het spelen de snaren stemt.


WRC Guitars Neptune Custom gitaar #56, 1992

Mark Slaughter was ook ooit eigenaar van de unieke gitaar rechts op de bovenstaande foto. De Neptune is ontwikkeld door gitaarbouwers Wayne Charvel en Eric Galletta. De Stratocaster is gedecoreerd met schelpen.


Charvey Chandler Stratocaster Stijl-gitaar, 1982

Deze gitaar is gemaakt in Londen voor Gary Moore. Dit ontwerp zou je niet snel verwachten bij een instrument dat is bestemd voor een bluesgitarist. Je kunt aan de kleuren en de abstracte tekeningen zien dat de gitaar is gefabriceerd in de periode van de new wave. De naam Charvey Chandler levert overigens op internet geen resultaten op. Ik vermoed dat gitaarbouwer Charlie Chandler wordt bedoeld.